Kies het juiste fietszadel

Als fietser is zadelpijn wel het laatste waar u op zit te wachten. Door de keuze voor een verkeerd zadel worden de zenuwen en botten rondom uw zitbotten (over)belast en gaan deze knellen. Dit kan komen door bijvoorbeeld een te smal, te breed, te zacht of te hard zadel. De keuze voor het juiste zadel voorkomt dit probleem en maakt het fietsen een stuk comfortabeler. Ook de juiste fietspositie is erg belangrijk om zadelpijn te voorkomen.

Zadelmeting

Om erachter te komen welk zadel het beste bij u past kijken we naar diverse punten. Onder andere de afstand tussen uw twee zitbeenderen bepaalt wat het beste bij u past. Kom langs in een van onze winkels voor een professionele zadelmeting en weer direct welk zadel u moet hebben.

Fietszadel keuzehulp

Een goed zadel is voor iedereen anders. Een universeel zadel waarmee iedereen tevreden is bestaat helaas niet. Er zijn niet alleen diverse merken, maar ook verschillende types en vormen. Ze worden als volgt verdeeld:

Dames- en herenuitvoering

Een vrouwenzadel is over het algemeen iets breder dan een mannenzadel. Dit vooral omdat het bekken van een vrouw relatief breder is en zij vaak enkele centimeters korter zijn.

Uitsparing in het zadel

Hoe verder uw bekken naar voren is gekanteld (mede door de fietshouding) hoe meer druk er ontstaat op uw schaambeen. Deze druk wilt u zoveel mogelijk naar de zitbotjes hebben. Om dit voor elkaar te krijgen is het raadzaam te kiezen voor een zadel met een uitsparing.

Smal of breed zadel

De kanteling van uw bekken hebben ook invloed op de breedte van uw zadel. Ook telt de afstand van uw zitbotjes hier mee. Hoe verder uw bekken naar voren gekanteld staan, hoe smakker het zadel kan zijn. Wielrenners, triatlonfietsers en andere sportieve fietsers zullen gewoonlijk een smaller zadel hebben door hun sportieve houding.  

Zadel voor MTB

Voor mountainbikers zijn een aantal zaken belangrijk wat betreft het zadel. Een zacht mountainbike-zadel kan aangenaam lijken, terwijl u juist meer steun heeft aan een relatief hard zadel. Ook hierbij heeft u de mogelijkheid te kiezen voor een zadel met opening. Deze neemt de druk op het zitvlak grotendeels weg en zorgt voor extra comfort. Ook is het handig rekening te houden dat het zadel een goede schok-absorptie heeft.

Afstellen

Vergeet niet dat u er met alleen een goed zadel nog niet bent. Ook een goede afstelling van het zadel is belangrijk; op de juiste hoogte, wat meer naar voren of naar achteren en eventueel wat gekanteld. Zorg dat de vakman dit goed afstelt om zo het meeste plezier uit het beste zadel te halen.

Bodyscan

Naast het juiste zadel is ook de zitpositie erg belangrijk voor een comfortabele rit. Daar hebben veel Bike Totaal winkels het perfecte meetsysteem voor. Bodyscanning is een innovatief meetsysteem dat in samenwerking tussen orthopeden, fysiotherapeuten, wielrenners, fietsers, ingenieurs en tweewielerspecialisten is ontwikkeld. Hiermee meet de Bike Totaal vakman u snel op, zonder dat u daarbij wordt aangeraakt

Zadels voor specifieke klachten

Er zijn ook zadels voor specifieke klachten Denk aan: verdoofd gevoel in het kruis, tintelingen, pijnlijke spieren, Pijn na een half uur fietsen, pijn in de rug etc. Mocht u specifieke klachten hebben benoem deze dan altijd bij uw fietsenwinkel. Zij kunnen u het beste adviseren over het beste zadel.

Bekijk al onze fietszadels >>