Welke maat kinderfiets moet ik kopen?

De lengte van uw kind bepaalt de maat van de kinderfiets

Uw kind heeft weer een groeispurt gemaakt en van de ene op de andere dag lijkt de fiets te klein. Maar hoe bepaalt u nu de juiste maat kinderfiets? Uiteraard kan de Bike Totaal specialist de maat voor u bepalen, maar u kunt ook zelf al bekijken welke maat geschikt zal zijn.

De leeftijd van uw kind zegt niet zoveel over de fietsmaat. Het ene kind van 4 jaar is immers niet net zo groot als het andere. Een goed middel om wel te gebruiken is de kledingmaat van uw kind. Ook de hoogte van het fietszadel tot aan de grond (binnenbeenlengte) geeft een goede indicatie voor de fietsmaat. Het zadel staat dan in de laagste stand, zodat het nog omhoog kan worden gezet als het kind groeit. Er is geen verschil in de maat  van een meisjefiets of jongensfiets. Bij kinderfietsen wordt maat aangegeven in inches. Dit is eigenlijk de maat van de fietsband.

 Leeftijd  Kledingmaat  Zadelhoogte  Bandenmaat   
 2,5 - 4 jaar  98 - 104  43 cm  12 inch  12 inch jongensfiets 12 inch meisjesfiets
 4 - 6 jaar   104 -110   53 cm   16 inch  16 inch jongensfiets 16 inch meisjesfiets
 4 - 8 jaar   110 - 116   58 cm   18 inch  18 inch jongensfiets 18 inch meisjesfiets
 6 - 8 jaar   116 - 122   61 cm   20 inch  20 inch jongensfiets 20 inch meisjesfiets
 5- 9 jaar   122-128  63 cm   22 inch  22 inch jongensfiets 22 inch meisjesfiets
 8- 12 jaar  128 - 140     24 inch  24 inch jongensfiets 24 inch meisjesfiets
 10 - 14 jaar   140 - 152     26 inch  26 inch jongensfiets 26 inch meisjesfiets

 Bekijk de collectie jongensfietsen
  Bekijk de collectie meisjesfietsen
  Welke kinderfiets past bij jou?
 
Bekijk alle jongensfietsen   Bekijk alle meisjesfietsen   Of doe hier de fietskiezer

Hulp nodig bij het zoeken naar een kinderfiets? Doe dan de fietskiezer voor kinderen en vind die leuke meidenfiets of stoere jongensfiets.

Een kinderfiets: regelmatig bijstellen en nakijken

Doordat kinderen flink groeien, is het belangrijk om de fiets steeds bij te stellen. Zet het zadel en het stuur hoger, maar zorg ervoor dat uw kind de grond probleemloos kan raken en niet met gestrekte benen moet fietsen. Kies daarom niet meteen een te grote fiets. Met een fiets op de juiste maat kunnen kinderen beter op- en afstappen. Fietsen is veel veiliger als ze de fiets goed onder controle hebben.

Controleer een kinderfiets voor de zekerheid elke maand op eventueel losgelopen onderdelen. Check of remmen en verlichting nog goed werken en pomp de banden regelmatig op. 

Fiets veilig met een helm

Laat uw kind op de fiets een helm dragen, voor bescherming van het hoofd tijdens een eventuele valpartij. De meeste fietsongelukken gaan namelijk gepaard met hoofdletsel. Let er wel op dat de helm goed past, anders functioneert hij niet optimaal. 

Bekijk onze gewone kinderhelmen       Bekijk onze race/ATB kinderhelmen